Tűzvédelmi oktatás az alkalmazottak biztonsága érdekében

A tűzvédelmi oktatást gyakran unatkozva hallgatják végig az alkalmazottak, azonban egy rendkívül fontos oktatási anyagról van szó, amit remélhetőleg sosem kell a gyakorlatban alkalmazni, ettől függetlenül nagyon fontos ismerni. A munkáltatónak is fontos pár dologgal tisztában lennie a tűzvédelmi oktatás kapcsán, ugyanis könnyen pórul járhat, például bírságot kaphat.

Tűzvédelmi oktatás lényege, hogy a munkavállalók megismerjék a létesítményre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat. A tűz elleni védekezésről szóló törvény 22. paragrafusa alapján a munkáltató köteles gondoskodni arról, hogy a munkavállalói, továbbá a munkavégzésben részt vevő családtagjai tűzvédelmi oktatásban részesüljenek, továbbá olyan tűzvédelmi ismereteket szerezzenek, mely kapcsolódik munkakörükhöz, feladataikhoz. Az is fontos információ, hogy a 9/2015 (III. 25) BM rendelet hetedik paragrafusa szerint azon gazdálkodó szervezet esetében, mely ötnél több munkavállalót foglalkoztató vagy ötvennél több személy befogadására alkalmas helyiséget üzemeltet, a tűzvédelmi oktatási anyagot legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező szakember készítheti el. Véleményünk szerint mindenképp jobb, ha a tűzvédelmi oktatást egy profi szakember tartja meg.

A tűzvédelmi oktatás keretein belül olyan fontos információknak kell elhangoznia, mint az általános tűzvédelmi szabályok, a tűzjelzés módjai, a tűz esetén szükséges tennivalók, a tűzoltó készülékek helyes használata, a tűzriadóterv ismertetése. Fontos, hogy a tűzvédelmi oktatásban a legújabb jogszabály módosítások is benne legyenek. Egy profi szakember által elkészített tűzvédelmi tananyagban ez biztosan benne van. Bővebb információkat a hiperiontech.hu weboldalon talál!