Száraz szem tünetei és jelentkezésének okai

Napjainkban a szárazz szemmel járó panaszok és annak nem megfelelő kezelése egyre gyakoribb. A lakosság kb. 5-30%-át érinti szemszárazság.

Száraz szem a beteg látásélességére gyakran befolyással lehet. Mára már az egyik leggyakrabban előforduló multifaktoriális szemészeti probléma. Mivel a száraz szem főként a látásélességet befolyásolja, kihatással lehet a vezetésre, olvasásra, a számítógép használatára, illetve negatív hatással lehet a pszichológiai és lelki állapotunkra is. Továbbá a legfrissebb kutatások szerint kihatással lehet még az életminőségre is. A szemgolyó felszínét borító úgynevezett könnyfilm legfontosabb feladata közzé tartozik a szemfelszín védelme, illetve annak nedvesen tartása és a szaruhártya oxigén ellátása is egyben. A könnyfilm minden pislogásnál újjáépül, így a megfelelő és stabil könnyfilm hozzájárul az éles és tiszta látáshoz.  A könnyfilm három rétegből áll, és mindhárom rétegnek megvannak a külön feladatai. A könnyfilm legbelső rétege biztosítja  a könny tapadását a szaruhártyára.

Szemvizsgálás
Szemvizsgálás

A könnyfilm középső rétege antibakteriális hatású és a legnagyobb része a könnymirigyekben található. A legkülső réteg a párolgást és a szemhéjak szélének benedvesítését hivatottak megakadályozni. Ennek hiányában sokkal gyorsabban párologna el a könny a szemfelszínéről. A könnyben megtalálhatóak immunrendszeri, antibakteriális fehérjék, hormonok, enzimek, síkosító fehérjekomponensek és ionok is egyaránt. A száraz szem a nem megfelelő minőségű könnyfilm következtében léphet fel. A száraz szem esetben a legfőbb probléma általában, hogy a pislogást követően nem alakul ki szabályos és stabil könnyfilm. A legfőbb tünetei reggeli ébredés esetén fájdalmas és nehézkes szem kinyitás, továbbá égő érzés, mintha idegen test érzetét keltené.