Pamut ágyneműhuzat mosási tippek

Tiszta, minőségi ágyneműben nyugodtan alszunk és kipihenten ébredünk. Legtöbben pamut ágyneműhuzatot választunk paplanunk védelméhez és a háló hangulatossá tételéhez. A higiénia éppoly fontos a hálószobában és az ágyunkban is, mint például a fürdőszobában. Ágyunkban 8-10 órát töltünk minden egyes nap. Nem elhanyagolható tehát a tisztaság, a kényelem és jó minőség a hálószobában sem.

Milyen gyakran mossuk és cseréljük le az ágyneműhuzatainkat? Erre egyénenként eltérő válaszokat kapunk. Az aktuális évszakok, az allergia hajlama, az izzadékonyság is befolyásolja, ki milyen sűrűn húzza le és mossa ki ágyneműhuzatát. Természetesen nem csak a huzatot, de a paplant és párnát is legalább félévente ajánlatos mosógépben kimosni.

Eltérő az ágyneműhuzat mosási gyakorisága a felnőtteknél és gyermekeknél. Gyermekeknél több alkalommal cseréljük frissen mosottra pamut ágyneműhuzataikat. Alap esetben kéthetente tanácsos lecserélni ágyneműhuzatainkat.

Ágyneműhuzat
Ágyneműhuzat

A pamut ágyneműhuzat nem igényel különösebb figyelmet, ami a mosást illeti. 30-40 fokon, akár 700-800-as centrifuga fordulatszámon is moshatóak, kéthetente is. A pamut ágyneműhuzat minőségi, színtartó, bőrbarát anyagú. Az allergiára hajlamosak bőrbarát, természetes növényi anyagú mosószert és öblítőt használjanak, ha nem szeretnének reggelente viszkető, piros pöttyös bőrrel ébredni. Az ágynemű nagy felületen érintkezik a bőrfelülettel, ezért is nem mindegy a mosószer használata. De az allergiások ezt pontosan tudják.

A pamut ágyneműhuzatot kifordítva mossuk, begombolva vagy becipzárazva. A kifordításos módszerrel sokáig gyönyörködhetünk majd az ágynemű színében és a mintázat sem fakul ki.

Amint kimosott a mosógép, szépen rázzuk ki az ágyneműt és úgy teregessük ki. Ha erre is odafigyelünk és nem hanyag módon teregetünk, a vasalást is megspórolhatjuk. Ha lehetőség van rá, a napon, szabad levegőn szárítsuk az ágyneműhuzatot. Nem csupán azért, hogy a lakásban ne legyen pára, ami az asztmának nagyon kellemetlen, hanem az UV sugarak a mikroorganizmusokkal is leszámolnak. Ha a napon szárítod, mindenképpen legyen kifordítva az ágynemű. Ne engedd, hogy a nap kiszívja a legszebb pamut ágyneműhuzatod színét.

Ügyeljünk a tisztaságra, ügyeljünk arra, hogy kényelemben, minőségben hajtsuk álomra fejünket esténként. Hidd el, rengeteget számít egy harmonikus, tiszta pamut ágyneműhuzat.