Mit tehetünk gázszivárgás esetén?

A gázszivárgás veszélyeit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Erre a televízióban látott gázszivárgásból eredő balesetek, halálesetek is figyelmeztetnek. Éppen ezért gázszivárgás észlelése esetén, azonnal gázszerelő szakembert kell hívni.

Gázszivárgásról és annak veszélyeiről az itt lévő linken tud többet olvasni. Ma már számos készüléket gyártanak, amik időben figyelmeztetnek, ha vészhelyzet állna elő. A földgáz egy olyan színtelen, szagtalan vegyület, melyet, ha túlzott mennyiségben lélegzünk be, akkor az akár életet veszélyeztető hatással is bírhat. Ma már a gázt illatosítják, így sokkal előbb képesek vagyunk érzékelni a bajt. Ha gázszivárgást érzékelünk, akkor azonnal friss levegőre kell mennünk. Az ablakokat tárjuk szélesre és azonnal hívjunk segítséget. A szomszédokat se feledjük, tájékoztassuk őket arról, hogy mi történt, mivel nem tudhatjuk, hogy milyen mértékű a szivárgás.

Gázszivárgás esetén nagyon óvatosnak kell lenni, mivel egy apró szikra is elég ahhoz, hogy a szivárgás robbanáshoz vezessen. Még a villanykapcsolókat sem szabad kapcsolgatni, mivel minimális szikra is keletkezhet, ami bőven elég a tragédiához. A nagy mennyiségű gáz belégzése fejfájáshoz, hányingerhez, émelygéshez, fulladáshoz vezethet, súlyosabb esetben akár ájulás is bekövetkezhet. Ha ezt tapasztalja, akkor azonnal friss levegőre kell menni, mivel gáz további belégzése súlyos szövődmények kialakulásához vezethet. Manapság igen gyakori az effajta szivárgás, holott némi elővigyázatossággal sokkal biztonságosabbá tehető az otthon. A rendszeres szerelő általi ellenőrzések, a szivárgást jelző készülék beszerzése nagyban hozzájárulhat, hogy esténként nyugodtan hajtsuk álomra a fejünk egy biztonságos és egyben meleg otthonban.