Kártérítési területek – Az állatok által okozott károk megtérítése

Mindenki szerint bosszantó lehet, ha például a gyönyörűen kikelt és fejlődő kerti veteményeken átgázol a szomszéd valamely háziállata. Ennél kicsit sem kellemesebb, ha egy felelőtlen és figyelmetlen lakos szabadon eresztett kutyája az utcán másokat is megtámad. Sokszor hajlamosak vagyunk eltekinteni a történtek felett, mert nem szeretnénk rossz viszonyba kerülni szomszédunkkal emiatt, vagy, mert azt gondoljuk, hogy a felelős nem lesz hajlandó megtéríteni kárainkat. Erre azonban jogilag is lehetőség van.

A kártérítési területek sorába tartozik az állatok okozta károk megtérítése. Ilyen kárnak minősül például egy állattartó valamely állata által más személyek ingatlanában okozott ártalom. De kit nevezünk állattartónak? Azt a személyt, aki az állatot birtokában vagy felügyelete alatt tartja, függetlenül attól, hogy ő-e az állat tulajdonosa vagy az állat valamilyen egyéb jogviszony folytán került a birtokába.

Kártérítés
Kártérítés

Az állattartó megnevezés, arra az egyénre is vonatkozik, aki ideiglenes vette gondozásba az állatokat, például ha a tulajdonos távollétében szívességből vigyáz rá, így nem csupán a tulajdonos, de ő is felelős lehet, ha háztartásából valamely állat kárt okoz egy másik személy ingatlan területén. Gyakran előforduló eset még a felügyelet nélkül hagyott kutya okozta sérülés is. Ha az állatarató a szabályoknak nem megfelelően felügyeli állatait és kimutatható, hogy valóban azok hibájából keletkezett kár, ő köteles kártérítést fizetni, a felelősség rá hárul.

Ha ön ilyen bajba keveredett és nem sikerül peren kívül megegyeznie a kár okozójával, forduljon bizalommal a Dr. Orosz Krisztina Ügyvédi Irodához, melynek elérhetőségeit megtalálja a karteritesi-ugyved.co.hu weboldalon.