Így maradnak egészségesek a szobanövények

A növények gondozását sokan hajlamosak túlbonyolítani, pedig többségükre igaz, hogy egyszerűen működnek. Csupán néhány alapvető szükségletüket kell kielégíteni ahhoz, hogy hosszú időn át otthonunk díszei legyenek.

A legtöbb szobanövény nem viseli jól a hideget, ezért is élnek meg kizárólag a lakásban. Ugyanakkor nem igényelnek trópusi hőmérsékletet, egy átlagos otthoni klíma tökéletesen megfelel nekik. Amire azonban érdemes odafigyelni, az a hőmérséklet és a nedvesség egyensúlya. Nyári napokon, ha a helyiséget sok napfény éri és ezáltal a belső hőmérséklet is megemelkedik, a szobanövények vízigénye is megnő.

A szobanövények alapvetően fényigényesek. Nem tűző napfényre van szükségük, de a helyiség olyan pontján helyezzük el őket, ahol nincsenek árnyékban a nap 24 órájában. Ablak vagy üveges ajtó közelében jó helyen lesznek. A növények a lakásban is piszkolódnak, rájuk rakódik a por, ami megakadályozza, hogy megfelelően lélegezni tudjanak. Rendszeresen érdemes őket törölgetni száraz vagy nedves ruhával, de az időnként vízzel való spriccelés sem árt nekik. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a levelek nyitott pórusai eltömődjenek, amit a növény egészséges és lendületes növekedéssel fog meghálálni.

A kártevőkkel nemcsak a kertben, de beltérben is számolni kell. Az atkák, levéltetvek, gombák gyakran érintik a szobanövényeket is. Folyamatosan ellenőrizzük a növény szárát és leveleit is, mert a szobanövényeket fenyegető kórokozók nagyon gyorsan szaporodnak és napok alatt átterjedhetnek egyik növényről a másikra.