Hogyan készült?- A fékdob

Minden autóval utazó ember számára fontos, hogy közlekedéskor biztonságban érezze magát. Ehhez a biztonságérzethez járul hozzá többek között a fékrendszer megfelelő működése is. Az evoauto.hu weboldal ezen rendszer egyik fontos elemét, a fékdobot is bemutatja.

A fékdob a forgó tengelyhez, tengelycsonkhoz rögzítve helyezkedik el. Ennek belső felületéhez mechanikai, hidraulikus vagy pneumatikai rendszer segítségével fékpofák kapcsolódnak, melyek érintkezése súrlódást és hőt generál. A fékdob szerepe, hogy ellenálljon a súrlódásnak és, hogy az így keletkező hőt elvezesse. A kézifék működtetéséhez is hozzájárul. A fékdobok általában öntött vasból készülnek, amelyeket egy negatív formába öntés révén kapnak meg. Három típusú fékdobot különböztetünk meg: agyas fékdob, agyatlan fékdob és féktárcsában kialakított fékdob. Tévhitek szerint a fékdobok élettartama megegyezik az autók élettartamával, ám ez a feltevés egyre kevesebb esetben érvényes.

Megfelelő karbantartás és gyakori felülvizsgálat révén bizonyos mértékben valóban meghosszabbítható, de ez az eljárás nem mindig válik be. a fékdobok gyengülése legtöbbször a természetes kopásban mutatkozik meg, amely előbb-utóbb bekövetkezik, akkor is, ha például a fékpofák gyakran voltak cserélve. Úgynevezett ütésről akkor beszélünk, amikor nem megfelelő a dob átmérője, ezért deformálódik. Ebben az esetben a csere lesz a megoldás. Ilyen, és ehhez hasonló alkatrészleírásokkal találkozhat az evoauto.hu weboldalon. Tudjon meg még többet szolgáltatásainkról, termékeinkről online webáruházunkból. Telefonos beszélgetést is kezdeményezhet, ha a +36 30 3377 600 és +36 52 315 861-es telefonszámokon hív, valamint írhat az info@evoauto.hu e-mail címre.