Hogyan kerüljük el a véletlen indításból eredő baleseteket?

A Lockout Tagout (LOTO) kizárók használatával megakadályozhatóak a javítások vagy karbantartások során véletlenül elindított gépek által okozott munkahelyi balesetek. Ezek az eszközök segítséget nyújtanak a különböző energiaforrást használó gépek egyszerű kizárására, amelyekkel csökkenthető, illetve nullára redukálható az ilyen jellegű munkahelyi balesetek száma.

Ezek a balesetek azon túl, hogy embertársaink egészségét/testi épségét veszélyeztetik, sokszor magas költségeket eredményeznek és presztízs romlást is vonhatnak maguk után. Senkinek sem szimpatikus egy olyan hely, ahol a munkavállalók veszélyeztetve vannak! A véletlen gépindításból eredő munkahelyi balesetek miatt igazán magas kártérítési is összegek kerülhetnek kiszabásra, amely a LOTO rendszer bevezetésével és a LOTO és eszközök használatával egyszerűen megelőzhető lehetne. A Lockout Tagout módszeres használatával nem csak nagy összegek spórolhatók, de rengeteg idő is megtakarítható egy esetleges kártérítési per miatt. A nem megfelelő körülményekből eredő kockázat, amelyek a balesetet okozhatják, a munkáltatót terhelik, ezek pedig kiküszöbölhetőek egy határozottan csekélyebb összeg ráfordításával.Akik attól félnek, hogy a munkavállalók idejének rovására megy az eszközök bevezetése és rendszeres gyakorlati használata, azoknak is jó hírünk van: a megfelelően lezárt vagy kizárt energiaforrások biztosítása a legtöbb esetben nem igényel több időt, mint egy füldugó megfelelő behelyezése. A LOTO használatához nem szükséges komolyabb időráfordítás, ugyanis nagyon könnyen használhatóak; sokszor néhány másodperc csupán az egész.

A Next Evolution Kft. LOTO rendszer elemei között található sokféle kizáró közül biztosan megtalálható az, amelyre szüksége lehet egy adott, akár speciális munkaterület lezárásakor. Használatukhoz nem szükséges diploma! Egyszerűen elsajátítható a telepítés, amely hamar a napi rutin részévé válik.

Gyárak, üzemek és egyéb létesítmények teljes egészében védhetőek a véletlen indításokból eredő balesetek bekövetkezésétől, a biztonsághoz szükséges LOTO eszközök felmérhetőek és a területen tarthatóak – ám azon felhasználók, akik sokszor külső helyszínen végzik a feladatukat kerülhetnek olyan szituációba, amikor nem tudható előre, hogy pontosan milyen is a munkaterület, mi is szükséges az adott helyszínen az energiaforrások biztonságos kizárásához. Itt nem egy adott helyszín specifikációja alapján választják az adott eszközt, nem tudhatják, hogy egy vagy esetleg többféle, illetve milyen jellegű különböző kizárókra van szükség. Ilyen feladatot végeznek például a karbantartók, szerelők, építőipari munkások is.

Szerencsére erre is van megoldás, így ez sem okozhat problémát, hogy ők is védve lehessenek az ilyen jellegű balesetektől. A LOTO eszközök tervezői gondoltak a külső helyszíni munkát végzőkre is, ugyanis a kizárók megvásárolhatóak előre összeválogatott szettekben tevékenységspecifikusan, illetve a leggyakrabban előforduló feladatokhoz alkalmazható univerzális felhasználású és méretű LOTO eszközöket tartalmazva is. Ezekben a LOTO készletekben sokféle termék megtalálható, így legtöbb általános területen alkalmazható. Mindegyik LOTO készlet tartalmaz lakatot, gyűjtőlakatot, kismegszakító kizárót, azonosító kártyákat, a speciális és bővített LOTO készletek szelep és golyóscsap kizárókat, kábeles kizárókat.

Tudjon meg többet a LOTO rendszerekről és eszközökről! Keresse fel a Next Evolution Kft. weboldalát, kérdés esetén a cég szakértői készségesen fogadják megkeresésüket.