Elkezdődött az óvoda, itt az ideje a saját, külön gyerekszobának!

Hogyan készítsük fel a gyerekeket az ovira, bölcsire? Az új kezdet mind a szülőknek, mind a gyermekeknek nehéz, stresszes időszak. Új környezetbe kerülnek a csemeték, anyuka és apuka pedig izgulhatnak, hogy hogyan is fognak telni a mindennapok. Megcsörren-e a telefon, vagy jól elvan a gyerkőc a többiekkel.

Alap esetben 3 éves korban kerülnek el gyermekeink az óvodába. Ekkor még lehet, hogy közös szobában alszanak otthon a szülőkkel, de szerencsésebb minél hamarabb külön szoktatni őket. Így a gyerkőc is és a szülő is nyugodtabban tud aludni. Egy szülő azonnal felébred, amint gyermeke megmozdul éjszaka, ha egy ágyban alszik vele. Külön szobában viszont kipihentebben kelünk fel és a gyermek is higgyük el, hogy sokkal jobban fog aludni.

Egy saját gyerekszoba tökéletes alap az önállóságra szoktatáshoz. Ez az első fázis, amikor megtanul bizonyos szinten elszakadni az anyai köteléktől. A saját szobában már lesz saját ágya, saját kis szférája, ahol meg kell tanulnia rendet rakni maga után.

Gyerekszőnyeg
Gyerekszőnyeg

Milyen egy tökéletes gyerekszoba?

Színek: Nos, ha nem szeretnénk kétévente festeni és mindent lecserélni, akkor inkább válasszunk semleges színeket. A falak legyenek világosak, tartózkodjunk a nagyon rikító és feltűnő színektől. Nagyon stílusosak a pasztellszínek, a zöld például lányoknak és fiúknak is megfelel.

Bútorok: Jó, ha van egy kis sarok, ahol gyermekünk tud rajzolni, színezni. Ehhez egy kis íróasztal, vagy bármilyen kis asztal egy kis székkel megfelel a célra. Tervezzünk előre. Olyan bútorokat válasszunk, amit sokáig ki tud használni, hacsak nem célunk évente lecserélni azokat.

Szőnyeg: A szőnyeg az egyik legfontosabb kelléke egy gyerekszobának. Komfortos, hiszen sokat játszanak a padlón, ez pedig egy szép, puha gyerekszőnyegen sokkal jobb móka. Az egyik ilyen ikonikus szőnyeg az autópályás gyerekszőnyeg. Nincs olyan gyerek, aki ha meglátja, ne keresne egy matchboxot és kezdene el rajta játszani. Ezeket a remek gyerekszőnyegeket többféle méretekben szerezhetjük be, tehát nincs probléma akkor sem, ha nem túl nagy a gyerek szobája.

Játéktároló: Ha mindig rendezett gyerekszobát szeretnél, szerezz be egy nagy játéktárolót, amibe a gyerkőcöd is könnyen bele tudja dobálni játékait. Rengeteg ilyet lehet már kapni a boltokban, nagyon jó árakon.

Sok szuper praktika van még a gyerekszoba berendezéséhez. Ne hamarkodjuk el, hanem jól gondoljuk át, hogyan rendezzük be az első kis kuckóját gyermekünknek, ahol jól érezheti majd magát minden nap. Egy biztos, az óvoda kezdése könnyebben fog menni, ha már előtte külön szoktattuk gyermekünket.