Egy kis történelem – A csatornázás

Manapság elképesztően kényelmes életet élünk, hisz gyakorlatilag majdnem minden háztartás rendelkezik vízöblítéses WC-vel. Azonban ez nem mindig volt így.

A csatornázás történetéről bővebben itt tájékozódhat. Megdöbbentő tény lehet, hogy a csatornavezetékek már az ókorban is jelen voltak. Gyakorlatilag ezáltal elmondható, hogy a csatornázás nem egy újkeletű dolog. A szennyvíz már az ókorban is jelen volt, az embereknek pedig kezdeni kellett valamit vele. Ennek a problémának az orvoslására született meg a csatornavezeték, ami kiválóan elvezette a szennyvizet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint számos régészeti feltárás és azok eredményei. Ezek a csatornavezetékek még meglehetősen kezdetlegesek voltak, de már léteztek. Az első csatornahálózat megépítését sokan a rómaiak érdemeként emlegetik, pedig a görögök voltak úttörők ezen a területen. Athénban kőbe vésett csatornavezetékek voltak, valamint égetett agyag csöveket használtak. Már akkoriban is föld alatti gyűjtőhelyeket készítettek, ahonnét elvezették a szennyvizet.

Ahogy már említettük, sokan a rómaiakhoz kötik az első csatornarendszerek megépítését. Ez nem helytálló, ahogy már fentebb is részleteztük, azonban tény, hogy csatornarendszerük, az 514-ben megépült Cloaca Maxima messze földön híres volt. A város fejlődésével egyidőben tovább bővítették a csatornarendszert. A hálózat nem csak a szennyvizet, de az esővizet is elvezette. A középkorban nagy visszaesés volt tapasztalható. Ekkor a várrendszeri építkezés volt a jellemző, vagyis sok embert gyűjtöttek össze egy helyre. A csatornavezetékeket nem tartották karban, ezért azok teljesen visszafejlődtek. Ennek eredményeként megjelentek a járványok, amik akár több tízezer emberéletet követeltek.