Eco-Management and Audit Scheme – Mit érdemes tudni róla?

Az Eco-Management and Audit Scheme vagy egyszerűbben EMAS egy Európai Unió által kibocsátott 1993-as rendelet. AZ Eco-Management and Audit Scheme hiteles külső kommunikációs lehetőséget biztosít azoknak a szervezeteknek, akik a környezeti teljesítmény javításában részt kívánnak venni. Fontos kihangsúlyozni, hogy mindez önkéntes alapon történik.

Eco-Management and Audit Scheme rendelet alkalmazása a vállalatok számára nem kötelező, ezt fontosnak tartjuk kihangsúlyozni. Ha egy szervezet a rendeletben lévő összes előírásnak megfelel, akkor egy külső hitelesítő fél általi igazolást kaphat arról, hogy a Eco-Management and Audit Scheme szerint működik. Abban az esetben, ha sikeresen túlesik a felülvizsgálaton, akkor jogosult lesz az EMAS logó használatára. Érdemes a Eco-Management and Audit Scheme rendeletet alkalmazni a szervezet működésében, ugyanis az a szervezet, amely ezt tudja igazolni és környezeti nyilatkozatban is megjeleníti környezeti teljesítményét, az kifelé környezettudatosságot, bizalmat és átláthatóságot közvetít. Manapság azok a szervezetek vannak előnyben, bár úgy is fogalmazhatunk, hogy azok tűnnek ki a tömegből, akik szem előtt tartják a környezetvédelmet és tesznek is az ügy érdekében. Az EMAS rendszer leegyszerűsítve ez, azonban nem érdemes csak így egyszerűségében tekinteni rá, ugyanis aki szeretne rá pályázni, annak mindenképp bővebben utána kell néznie. Minden esetre érdemes tájékozódni felőle, hiszen az EMAS rendelet szerinti igazolás elnyerésével számtalan előnyhöz lehet jutni.

Toma Group
Toma Group

Eco-Management and Audit Scheme részvétel

Az EMAS-ban gyakorlatilag bármelyik szervezt részt vehet, amely szeretne környezeti teljesítményén javítani. A nyilvántartásba vételhez fontos környezeti állapotfelmérést végezni, még pedig az EMAS rendelet VII. melléklete szerint a VI. melléklet szerinti tényezők kapcsán. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy azok a szervezetek, melyek tanúsított ISO 14001 rendszerrel rendelkeznek, az ő esetükben nem szükséges hivatalos környezeti állapotfelmérést lefolytatniuk, ha a VI. mellékletben ismertetett környezeti tényezők azonosításához és értékeléséhez szükséges tájékoztatást az igazolt környezetvédelmi vezetési rendszer korábban már megadta számukra. Bővebb információkért látogasson el a tomagroup.hu weboldalra!