A rágcsáló fajták megjelenése a tél közeledtével

Jellemzően az őszi hónapokban lesznek figyelmesek az emberek a furcsa bűzre, a kaparászás és rágás hangokra, valamint a rágásnyomokra, amelyek egytől-egyig arra utalnak, hogy otthonának új lakója van. Méghozzá nem más, mint egy rágcsáló. A problémát komolyan kell venni, ugyanis könnyen elhatalmasodhat.

Rágcsáló fajták komoly károkat képesek okoznak, ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak, így ha nem lép időben, akkor nem csupán egy-két rágcsálóval akad problémája, hanem egy teljes invázióval kell szembe nézni. A rágcsálók nem csupán a mellékólban, padláson, pincében, istállóban találhatók meg, hanem akár a lakásba is befészkelnek. A rágcsálók megjelenésének egyszerű oka van, a hideg közeledtével meleg helyet keresnek, ahol át tudják vészelni a telet és lehetőség szerint élelmet is találnak. Erre az ember otthona kiválóan megfelel. Nem csak be tudják rágni magukat a lakásba, hanem akár a nyitott ajtón keresztül is könnyen beosonnak, így még egyszerűbb a bejutásuk. Magyarországon a leggyakoribb kártevő rágcsálók a házi egér és a güzüegér. Emellett a vándorpatkány és a házi patkány szintén gyakori kártevő a házak táján.

Az egér és a patkány egyaránt válogatás nélkül mindent megrágnak, ami csak az útjukba akad. Ennek az az oka, hogy metszőfoguk gyökér nélkül, tehát folyamatosan nő, így koptatásra szorul. Éppen ezért a textíliáktól kezdve a dobozokon át az elektronikai vezetékekig gyakorlatilag mindent megrágnak. Ezzel komoly károkat okoznak, de ami még rosszabb, hogy betegségeket is terjesztenek, így különösen fontos, hogy ha rágcsálóra utaló nyomokat talál otthonában, akkor mielőbb lépjen fel ellenük. A probléma magától nem fog megoldódni, inkább csak még rosszabb lesz a helyzet. Bővebb információk a sunikft.hu webáruházban találhatók!