A fedélzeti kamera felvétele bizonyíték is lehet?

Számtalanszor hallottunk már olyanról, hogy a videofelvétel segítette a rendőrséget akár egy bűncselekményben vagy akár egy közúti baleset következtében. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon a gépjármű fedélzeti kamerája törvényes bizonyíték is lehet?

Cikkünkben felfedjük, hogy mit kell tudnunk a  fedélzeti kamera birtoklásról és annak használatáról. A  fedélzeti kameráról és azon felvételeiről a nyomtatott és online újságokban olvashatunk a legtöbbet, a biztosító társaságok előszeretettel használják, sőt még Magyarország bíróságain is felbukkannak olykor. De hol vannak a fedélzeti kamerák a törvény szemében? A fedélzeti kamera legális Magyarországon, ugyanis semmilyen szabályozás nem létezik jelenleg ezzel kapcsolatban, azonban a felvételek közzététele már szabályozva van. Használatához nincs külön engedélyre szükséges. A fedélzeti kamera értékes információkat szolgáltathatnak egy olyan bírósági ügyben, amelyet egyébként tanúvallomásokra és feltételezésekre alapoztak volna. Például az első brit börtönbüntetést 2015-ben szabták ki ennek alapján. A veszélyes járművezetőt a rendőrség nem vette őrizet alá, csak miután a rendőrségnek megmutattak egy fedélzeti kamera felvételét.

A fedélzeti kamera felvételeit csak akkor lehet bizonyítékként használni, ha azok részleteket, például rendszámtáblákat mutatnak fel, de vigyáznunk kell, amikor megosztjuk a felvételeket a közösségi médiákban, ugyanis ez komoly pereskedéshez is vezethet. A megosztásuk során ugyanis ki kell takarnunk minden olyan részt, ami személyiségi jogokat sért vagy valakinek a személyes adata, legyen szó egy rendszámtábláról vagy akár az illető arcáról. Szerencsés, ha van egy fedélzeti kamerája az ilyen esetekre, de legyen óvatos a felvételek használatával.