Ezért ne engedd a kutyát az ágyba

Ha otthonodban együtt élsz négylábú barátoddal, szinte biztos, hogy a rajongója vagy. Amellett, hogy egészségesen táplálod és gondoskodsz róla, olyan alkukba is könnyedén belevihet, melyeknek lehet, hogy jobb lenne mégis ellenállnod. Az orvosok szerint egyértelműen káros a kutyatartók jól bevett gyakorlata, hogy az ebet az ágyba is beengedik.

Egy amerikai vizsgálat szerint a kutya még akkor is terjeszthet baktériumokat és parazitákat, ha rendszeresen van fürdetve, féregtelentíve és az oltásait is megkapja szabályos időközönként. A kutyák a sétáltatás során bundájukban és szájukban is számtalan kórokozót összegyűjthetnek, amit hazavisznek és ha oda is bejárási engedélyük van, az ágyban is szétszórják őket.

Egy átlagos felnőtt immunrendszere a legtöbb esetben elég erős ahhoz, hogy ezeknek a kórokozóknak a támadásait kivédje. Azonban, ha az immunrendszer egy másik betegség folytán legyengül, a helyzet komolyra is fordulhat. Ugyanez érvényes az idős emberek, várandós nők vagy kemoterápiás kezelés alatt állók esetében, akiknek a szervezete kisebb eséllyel tud védekezni a kutya által terjesztett kórokozókkal szemben.

Az állatorvosok szerint szükségtelen felnagyítani a problémát és lépten-nyomon fertőtleníteni az ebet, az elővigyázatosság és az alapvető higiéniai szabályok betartása azonban nem árt. A kutya simogatása, etetése után alaposan mossunk kezet és semmilyen eszközön ne osztozzunk kedvencünkkel.