A terasz szigetelés utólag is könnyedén megoldható

Az ingatlan falazatának állapotára általában nagy hangsúlyt fektetünk, ám egészen más a helyzet például a teraszok kapcsán. Tekintve, hogy ezek többsége fedetlen, szinte természetesnek vesszük, hogy ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ezáltal az állagromlást is némiképp könnyebben megértjük.

Valójában azonban a terasz szigetelés elsődleges feladata épp az, hogy a nedvesség egyáltalán ne tudjon kárt tenni a szerkezetében. A probléma jelei többnyire két irányból érkeznek. Az oldalsó falazat vizesedése mellett a burkolatban sokasodó hibák figyelmeztetnek arra, hogy a szigeteléssel komoly gondok vannak. A legnagyobb dilemmát sokszor épp az okozza, hogy túlságosan nagy munka lenne a bontással járó helyrehozatal és egy veranda esetében többször is meggondoljuk, hogy egyáltalán belevágjunk-e. A jó hír, hogy ma már léteznek olyan technológiák, amiknek a segítségével rombolás nélkül is úrrá lehetünk a kialakult helyzeten.

A munkálatok megkezdése előtt elsőként azt kell kideríteni, hogy a probléma melyik irányból lép fel. Amennyiben alulról történik a vizesedés, a talaj felől, akkor a duzzadó habos injektálás segítségével a folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható. Ilyenkor a talpazatot több helyen megfúrva egy speciális anyagot juttatnak a falba, ami nem csak elzárja a víz további útját, de a felgyülemlett mennyiséget ki is préseli. Időnként azonban az is előfordulhat, hogy a burkolat irányából – avagy onnan is – beázás tapasztalható. Ilyenkor alaposan végig kell nézni egyesével a csempéket, a fugázást, illetve a különböző hibákat, majd ezeket javítani és ezt követheti egy felületi vékonyréteg kezelés. Sok esetben szükség lehet a két eljárás kombinálására, ám ezek a metódusok gyorsan, költséghatékonyan és járulékos veszteségek nélkül kivitelezhetők.