Dr. Zsuffa Ákos – kutatási eredmények a felnőttképzésről

A vállalatok többsége nem tartja a felnőttképzés kereteit és formáit elég rugalmasnak, ezért nem ér minket meglepetés azzal kapcsolatban, hogy úgy vélik, hogy a felnőttképzés rugalmasabb szabályozása ösztönözné a gazdasági szereplőket alkalmazottjaik kiképzésére, továbbképzésére és támogatására.

Dr. Zsuffa Ákos és a Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ) nemrégiben közzétett egy felmérést a felnőttképzéssel kapcsolatban a Magyarországon működő vállalkozások igényeire és gyakorlatára összpontosítva, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) pedig nemrégiben tette közzé a piackutatás legújabb eredményeit a szakképzés és munkaerő-piaci kínálatával kapcsolatban. További részletek a piacesprofit.hu-n. Az FVSZ felmérése alapvetően a vállalkozások képzésének, továbbképzési gyakorlatainak és képzési igényeinek feltérképezésére irányult, de teljesen lefedte a munkaerő humán tőkéjének jellemzőit is, és arra törekedett, hogy véleményt szerezzen a felnőttképzési lehetőségekről és a különböző iparok hatásáról.

Az FVSZ és a BKIK kutatása azt is feltárta, hogy a magyar vállalatok teljes mértékben támogatják a munkavállalók képzését és továbbtanulását, ennek hajlandósága tehát növekszik a vállalatok méretével párhuzamban. Ezzel szemben szignifikáns különbség van a két kutatás között a képzéshez való csatlakozás szempontjából. Az FVSZ kutatásai szerint a vállalatok valamivel több mint fele vesz részt közép- vagy felsőfokú fiatalok szakképzésében, és gyakorlatot biztosít számukra, míg a BKIK válaszadók többsége azt válaszolta, hogy a vállalatok nem tartják magukat megfelelőnek egy ilyen jellegű képzéshez, ráadásul a túlnyomó többség még csak nem is élne ezzel a lehetőséggel. Bővebb leírást és további részleteket erről a témáról a piacesprofit.hu-n olvashat.